The effectiveness of Stepping Stones Triple P parenting support in parents of children with borderline to mild intellectual disability and psychosocial problems: a randomized controlled trail

Resultaten Artikel Algemeen

Triple P is breed ingevoerd in Nederland. De afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG heeft een RCT uitgevoerd naar het effect van Stepping Stones Triple P op gedragsmatige en emotionele problemen van kinderen met een lichte verstandelijke beperking en opvoedstress bij hun ouders, in Noord-Nederland.

Stepping Stones Triple P is een variant van Triple P die specifiek is gericht op deze groep, en intensiever is dan de variant die de JGZ gebruikt. De resultaten laten zien dat Stepping Stones op de korte termijn, direct na de interventie, grotere effecten heeft op gedragsproblemen en opvoedstress dan routinezorg, maar niet op andere uitkomsten. Op langere termijn, zes maanden later, is er echter geen verschil meer. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Medicine.

Kleefman, M., Jansen, D.E.M.C., Stewart, R.E. & Reijneveld, S.A. (2014). The effectiveness of Stepping Stones Triple P parenting support in parents of children with borderline to mild intellectual disability and psychosocial problems: a randomized controlled trail. BMC Medicine, 12:191.