Wat zijn de werkzame elementen van interventies voor gezinnen met multiproblematiek?

Wat zijn de werkzame elementen van interventies voor gezinnen met multiproblematiek?

Actueel Animatie Algemeen

Op donderdag 26 november vond het, door ZonMw georganiseerde, afsluitende symposium plaats van alle consortia die zich richtten op werkzame elementen van jeugdinterventies. Het consortium zware opvoedproblemen en multiproblematiek presenteerde daar de resultaten van door hen uitgevoerd onderzoek naar werkzame elementen in de hulp aan gezinnen met complexe problemen. Zij keken naar de inhoud van interventies voor deze doelgroep, de overeenkomsten en verschillen tussen die interventies en de effectiviteit van elementen die binnen de interventies werden aangeboden. In onderstaand animatiefilmpje lichten zij in acht minuten toe hoe het onderzoek precies is uitgevoerd en wat de bevindingen zijn.

Zo blijkt dat de toegepaste interventies inhoudelijk erg op elkaar lijken, maar wat de structuur betreft meer verschillen laten zien. Hulpverleners blijken verder het sociaal netwerk relatief weinig te betrekken en de hulp vooral te richten op de ouder(s) en minder op de rest van het gezin. Ook afstemming met andere hulpverleners krijgt relatief weinig aandacht.

De betrokken ouders en jongeren geven onder meer de tip om meer in te zetten op de onderliggende oorzaken van de problemen.

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met Loraine Visscher (l.visscher@umcg.nl).