Maak kennis met Maaike van Dam

Maak kennis met Maaike van Dam

Actueel Nieuws Atelier 'Veilig en thuis opgroeien'

Ontmoet Maaike van Dam
Het C4Youth projectteam bestaat uit verschillende mensen. Wie is wie binnen C4Youth?
Maaike is projectleider participatie in het Atelier Veilig en Thuis opgroeien. Zij werkt als beleidsmedewerker Jeugd en onafhankelijk vertrouwenspersoon Jeugdhulp voor jongeren bij Zorgbelang Groningen.

Maaike wat is je rol en wat betekent C4Youth voor jou?

“Dat het perspectief van jeugdigen, ouders en verzorgers wordt gehoord én er wat mee wordt gedaan. Hun ervaringen zijn onmisbaar bij het verbeteren van de jeugdhulp. Daar focus ik me op in mijn werk binnen ons Atelier. De manier waarop wij onderzoek doen (Participatief Actieonderzoek), is daar ook op gericht. Jeugdigen en ouders zijn gelijkwaardige gesprekspartners. Goede jeugdhulp bereiken we alleen samen met de mensen om wie het gaat.

Wat en hoe kan er verbeterd worden in de jeugdhulp? Dit onderzoeken we samen met de jeugdigen en ouders. Samen met is een belangrijke voor mij. Het is een mooie klus die we wat mij betreft, alleen samen dus, kunnen klaren. C4Youth zorgt ervoor dat we het verschil kunnen maken.”

Wat inspireert je in je werk?

Contact met mensen
“Ik ben altijd geïnteresseerd in wie iemand is en nieuwsgierig naar iemands verhaal. Elke jongere die ik spreek als vertrouwenspersoon, elke ouder die ik spreek binnen de projecten die we doen… Iedereen heeft een verhaal, waar zoveel moois in zit. Ook al is het geen mooi verhaal. In mijn werk probeer ik die verhalen om te zetten naar verbeteringen. Ik hou van het persoonlijke contact met mensen, dat geeft me veel voldoening.”

Natuur
“Ik hou van buiten zijn, wandelingen maken, even weer tot mezelf komen. Als ik buiten ben zoek ik de ruimte op. Na heftige gesprekken kom ik zo tot rust, waardoor dingen weer helder worden en er ruimte komt voor creativiteit.

Afwisseling
“Vaak weet ik ’s ochtends niet hoe mijn dag zal verlopen. Natuurlijk, ik weet wel welke afspraken ik heb, maar met jongeren werken betekent ook dat mijn dag heel anders kan verlopen dan van tevoren gedacht. Dat werd me duidelijk toen ik als vertrouwenspersoon in de gesloten Jeugdhulp kwam te werken, het liep elke keer anders. En precies dat, vind ik leuk.”

Leestip van Maaike
“Door mijn yoga opleiding, leerde ik al veel over hoe belangrijk bewust ademen is. Goed ademen geeft ruimte in je dagelijkse leven. Het boek Het nieuwe ademen van James Nestor, geeft met veel feitjes uitleg over het belang van ademhalen.”