Maak kennis met Jaap!

Maak kennis met Jaap!

Actueel Nieuws Algemeen Atelier 'Veilig en thuis opgroeien'

Het C4Youth projectteam bestaat uit verschillende mensen. Wie is wie binnen C4Youth? Iedere keer stellen we een collega voor uit ons team. Deze keer is dat Jaap van der Veen.

 

Jaap, wat is jouw rol en wat betekent C4Youth voor jou?

“C4Youth is de plek waar bestuur, praktijk, theorie, en onderzoek bij elkaar komen met als doel om bij te dragen verbeteren van de jeugdzorg. Het is mijn ambitie in de verbinding iets te betekenen zodat professionals beter kunnen presteren.”

Project- en procesbegeleider
“Alles wat ik heb gedaan in coaching en begeleiding in onderwijs en jeugdzorg en wat ik in het verleden heb geleerd en meegemaakt, heb ik nodig om deze rol te vervullen. Nu we met het atelier in de fase zitten van Actie-onderzoek voel ik me ook een procesbegeleider die de voortgang erin houdt.”

Wat inspireert jou in je werk?

Persoonlijke verhalen
“Het raakt mij om mensen zelf te horen vertellen over wat hun is overkomen rondom uithuisplaatsing. Er is behoefte aan echt contact. Als dat niet gebeurt kunnen mensen zich heel eenzaam voelen. Terwijl als je de klik hebt of iemand in je buurt hebt, dan lost dat niet alles op, maar ben je wel een stap verder. Het motiveert mij voor deze klus.

Professionele nabijheid en relatie
“Laatst las ik een interessant artikel over de relatie tussen de patiënt en de hulpverlener dat me een belangrijk inzicht gaf. Niet de modellen of theorieën maken het verschil, maar het contact tussen mensen. De relatie.

Als we maar iets kunnen betekenen dat er een klik is tussen een jongere en hulpverlener. Of dat je steun organiseert vanuit de sociale omgeving voor iemand die het zwaar heeft dan is dat al zinvol. Ons uitgangspunt als leeratelier is om samen met VONK meer aandacht te besteden aan scholing in professionele nabijheid.”

Theory U
“Met Theory U is mijn jeugdzorgcarrière 12 jaar geleden begonnen. Hierbij ga je niet in een keer van probleem naar oplossing. Je leert de wijsheid van tijd nemen, afstand nemen en reflecteren op wat wordt er nu van ons gevraagd.

In deze huidige tijd hebben we haast en werken we in die drukte aan een snelle oplossingsrichting. Hulpverleners die redder gaan worden. Je moet mensen helpen om geduld en afstand te nemen voordat ze een oplossing bieden. De Gedeelde Verklarende Analyse kan daarbij helpen.”

David Hockney
“Kunst gaat over schoonheid en leren kijken. Kunstenaar David Hockney kan dat als de beste. Ik word niet alleen vrolijk van zijn werk, maar hij laat in zijn eigen werk zien hoe goed hij kan kijken. Hij heeft ook theorieën over kijken.David Hockney leert je op een andere manier kijken Zo laat hij bijvoorbeeld zien dat je maar een klein stukje scherp ziet. We maken “foto’s van de omgeving” en ons brein maakt daar een geheel van.”

Kunst en de Verklarende Analyse
“Ik vind het kunst als iemand niet zijn best doet om net echt te schilderen. Hij schildert het zo dat ik het net echt vind. Hockney laat met zijn kunst zien dat je iets anders ziet dan de werkelijkheid. Dat is goed om te beseffen, wij zien niet alles 1 op 1, maar ons brein maakt er een plaatje van. We zijn creatief in hoe we kijken.

Stel nou dat wij samen een Verklarende Analyse opstellen. Dan moet je wel snappen dat als je op een punt elkaar al niet begrijpt of als je verschillende dingen ziet, dat enorme consequenties kan hebben. Ik zou heel graag met het atelier een sessie Met andere ogen houden. Zodat je ervaart hoe dat werkt.”

“Ik word geraakt door het verhaal van mensen en gecombineerd met mijn eigen verhaal en literatuur wil ik er heel graag iets van bakken.”

Tip van Jaap

Onlangs was het webinar “Werken aan de werkrelatie: Sleutels voor een gezinsgerichte blik.”met Marianne Welmers van der Poll. Jaap nodigt iedereen uit om dit inspirerende webinar te bekijken.