Van de 41 welvarendste landen heeft Nederland de gelukkigste jeugd. Volgens wereldwijd onderzoek van UNICEF blijkt onze jeugd het hoogst te scoren als het gaat om mentale en lichamelijke gezondheid en sociale vaardigheden.
Helaas geldt dit geluk niet voor alle jongeren.
Ieder kind moet veilig en thuis kunnen opgroeien. Dat lukt niet altijd. Er zijn naar schatting 35.000-116.000 gezinnen in Nederland die langdurig worstelen op meerdere vlakken in hun leven. Dan kun je denken aan problemen op het gebied van opvoeding, financiën en (psychische) gezondheid. Dit kan grote gevolgen hebben voor opgroeiende kinderen.
Soms gaat het zelfs zo ver dat kinderen uit huis worden geplaatst. In 2021 groeiden ongeveer 41000 kinderen niet in hun thuis situatie op. Bijna 19.000 kinderen werden via de kinderrechter uit huis geplaatst. Is Nederland daarmee ‘kampioen’ uithuisplaatsingen? Hoe kunnen de problemen in de gezinnen zo hoog oplopen? Wat is de rol van het jeugdzorgsysteem?
Margrite Klaverboer en Jana Knot-Dickscheit in de Publieksacademie
Aflevering drie van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen gaat over hoe jongeren uit gezinnen met ernstige problemen, veilig op kunnen groeien. Te gast zijn o.a. Jana Knot Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboek.
Margrite is bijzonder hoogleraar orthopedagogiek en
kinderen- en vreemdelingenrechten.
Sinds 2016 is ze de kinderombudsman van Nederland.
Jana is hoofd van het expertisecentrum ‘Gezinnen met meervoudige en complexe problemen’ en werkt als
gz-psycholoog en gedragstherapeut
bij GGZ-instelling Molendrift.
Uw vragen voor Jana en/of Margrite kunt u vooraf mailen naar: publieksacademie-sw@rug.nl
Meer Informatie:
Datum: 13 september 2022
Tijd: 19:30 – 21:30
Plaats: Kijk mee via de live stream (de fysieke bijeenkomst is uitverkocht)
Toegang: gratis