Succesvoller Samenwerken met Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen: Inzichten en Handvatten

Publicatie Algemeen Atelier 'Veilig en thuis opgroeien'

Wat is nodig om beter samen te werken met gezinnen die kampen met meervoudige en complexe problemen, en hoe kunnen we hun sociale netwerk daarbij betrekken? Deze vraag vormde de kern van een gezamenlijk onderzoek, uitgevoerd door het Expertisecentrum Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen (GMCP), de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, C4Youth en het Lectoraat Jeugd.

lees verder
Nieuw Kennismagazine Jeugd: aan de slag met opbrengsten uit onderzoek

Publicatie Algemeen Atelier 'Samenhang preventie en hulpverlening'' Atelier 'Veilig en thuis opgroeien'

De afgelopen vijf jaar hebben professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek en opleidingen, samen met ouders en jongeren, binnen de regionale kenniswerkplaatsen jeugd (waar C4Youth er één van is) intensief samengewerkt aan het verbeteren van de jeugdhulp. Deze samenwerking heeft geleid tot waardevolle resultaten, producten en inzichten die specifiek gericht zijn op de behoeften van kinderen, jongeren en gezinnen.  

lees verder
Stijging aantal kinderen dat langdurig geen gebruik kon maken van het recht op onderwijs

Nieuws Algemeen Atelier 'Samenhang preventie en hulpverlening''

In het schooljaar 2022-2023 is het aantal kinderen dat langdurig geen gebruik heeft kunnen maken van het recht op onderwijs wederom gestegen. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal kinderen dat, ondanks een schoolinschrijving, langer dan drie maanden niet naar school ging, aanzienlijk hoger is dan de cijfers van de leerplichttelling suggereren. Het gebrek aan zicht op jongeren die, bijvoorbeeld door psychische problemen, al geruime tijd niet meer op school verschijnen, is hierbij een groot probleem.

lees verder
SAVE THE DATE: 25 september 19:30 – 21:00 uur Online inspiratielezing ‘De leraar, zelfregulatie en het tienerbrein’.

Webinar Algemeen

Jongeren blijven tot ver na hun twintigste levensjaar nieuwe ervaringen opdoen, belangrijke vaardigheden ontwikkelen en voor het eerst grote beslissingen maken. Tijdens deze fase van hun leven zijn ze volop bezig met het leren over zichzelf en de wereld om hen heen. Ze leren keuzes te maken, consequenties te overzien en bouwen aan hun zelfinzicht en zelfregulatie. 

lees verder
‘Gewoon gewoon zijn, hoe heerlijk was dat geweest’: een film over de impact van schoolverzuim op jongeren en hun gezinnen.

Film Atelier 'Samenhang preventie en hulpverlening''

In het kennis- en leeratelier ‘Voorkomen schoolverzuim’ werd de afgelopen tijd opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om in te zetten op preventie als je schooluitval wilt voorkomen. De deelnemers aan het atelier kwamen via participatief actieonderzoek samen tot een aantal belangrijke oplossingsrichtingen waar we de komende periode op in gaan zetten. Speciaal voor ons Inspiratiefestival op 1 februari 2024 maakten we een film over de impact die schoolverzuim heeft op de kinderen, jongeren en hun gezinnen.

lees verder
Hulp aan gezinnen met meervoudige en  complexe problematiek: tips & tricks om kinderen, jongeren en het sociaal netwerk te betrekken

Feitenblad Atelier 'Veilig en thuis opgroeien' VONK Regionaal leernetwerk Veilig opgroeien

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren weinig worden betrokken bij de hulp aan gezinnen met meervoudige en complexe problematiek, terwijl zij dit zelf wel belangrijk vinden. We weten ook dat dit wel belangrijk is, omdat de hulp ook impact op het kind en de jongere heeft. Ook het sociale netwerk, zoals familie en vrienden worden weinig betrokken. Ook dit is wél belangrijk, omdat de hulpverlener na een tijdje weer weggaat en familie, vrienden en bekenden vaak langer met een gezin optrekken. Maar hoe doe je dat als hulpverlener? Hoe kun je kinderen en jongeren uit het gezin én het sociale netwerk op een goede manier betrekken bij het hulpverleningsproces?

lees verder
Dag voor de Adviesorganisaties Onderwijs en Jeugd

Nieuws Algemeen Atelier 'Samenhang preventie en hulpverlening''

Begin november vond er een speciale dag voor de Adviesorganisaties Onderwijs en Jeugd (AOJ) van de VO- en VSO-scholen in de gemeente Groningen plaats. Deze dag werd georganiseerd door de partners van het Thuiszitterspact 2.0 en Samenwerkingsverband VO Groningen Stad. Het was een dag met interessante sprekers en workshops, ook vanuit de regio. Thema’s die centraal stonden waren: inclusiever onderwijs, normaliseren, welbevinden en de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp.

lees verder
SAVE THE DATE: Inspiratiefestival ‘Schoolverzuim: voorkomen is beter dan genezen’

Nieuws Algemeen Atelier 'Samenhang preventie en hulpverlening''

Hoe voorkom je schooluitval? Op donderdag 1 februari 2024 geven we antwoord op deze vraag tijdens het inspiratiefestival georganiseerd vanuit het kennis- en leeratelier ‘Samenhang in Preventie en Hulpverlening’. Het wordt een middag vol inspiratie met onder andere een prikkelende lezing, lessen uit het atelier en ervaringstafels. Bekijk de vooraankondiging hier.

lees verder